Alles over

Bevallingsangst en affirmaties

Lijnsegment

Affirmaties: Jouw Schild tegen Bevallingsangst

De reis naar het moederschap is een van de meest transformerende ervaringen in het leven van een vrouw. Het is een pad vol vreugde, opwinding, maar ook onzekerheid en uitdagingen. Terwijl je je voorbereidt op de komst van je kleintje, kunnen er talloze emoties en gevoelens opkomen, variërend van opwinding en vreugde tot bezorgdheid en angst. Eén van de meest voorkomende gevoelens is angst voor de bevalling, ook wel bevallingsangst, een angst die veel vrouwen ervaren naarmate de uitgerekende datum nadert.

affirmatie en bevallingsangst

Wat is bevallingsangst?

Bevallingsangst is een veelvoorkomende, maar vaak onderbelichte, emotie die veel aanstaande moeders treft. Het is de angst voor de bevalling zelf en kan zich op verschillende manieren manifesteren. Bevallingsangst is niet alleen een angst voor de fysieke pijn die gepaard gaat met de bevalling. Het omvat ook diepere zorgen zoals angst voor het onbekende, angst voor het verlies van controle, en angst voor mogelijke complicaties die kunnen optreden tijdens de bevalling.

Veel vrouwen stellen zichzelf vragen als: “Ben ik sterk genoeg? Kan ik dit wel aan?” Deze vragen en zorgen zijn volkomen normaal en begrijpelijk. Het is belangrijk om te erkennen dat deze gevoelens legitiem zijn en dat je niet de enige bent die ze ervaart. Echter, als deze angsten onbeheerd blijven, kunnen ze de bevallingservaring negatief beïnvloeden en zelfs overweldigend worden.

Bevallingsangst kan voortkomen uit verschillende bronnen. Voor sommigen is het de eerste bevalling en is alles nieuw en onbekend. Voor anderen kan een eerdere negatieve bevallingservaring de bron van angst zijn. Ook verhalen van anderen, medische informatie en persoonlijke gezondheidssituaties kunnen bijdragen aan deze angst. Het is essentieel om te begrijpen dat elke vrouw haar eigen unieke angsten en zorgen heeft en dat het normaal is om deze gevoelens te hebben.

Affirmaties, krachtige positieve zinnen die je herhaaldelijk tegen jezelf kunt zeggen, kunnen een cruciale rol spelen in het verminderen van deze angsten. Affirmaties helpen je niet alleen om je gedachten en gevoelens te sturen, maar ze kunnen ook een gevoel van controle en vertrouwen terugbrengen. Door het regelmatig herhalen van positieve uitspraken zoals “Ik ben sterk. Ik kan dit aan,” creëer je nieuwe neurale paden in je hersenen die je helpen om deze positieve boodschappen te internaliseren en daadwerkelijk te geloven.

In de praktijk zie ik hoe effectief affirmaties kunnen zijn. Vrouwen die deze techniek toepassen, voelen zich vaak rustiger, zelfverzekerder en beter voorbereid op de bevalling. Affirmaties bieden een mentale voorbereiding die net zo belangrijk is als de fysieke voorbereiding op de geboorte van je kind. Ze kunnen een waardevol hulpmiddel zijn om je door momenten van twijfel en angst heen te helpen, waardoor je de bevalling met meer vertrouwen en kracht tegemoet kunt zien.

De kracht van affirmaties bij bevallingsangst

Affirmaties werken niet door magie, maar door neuropsychologie. Deze krachtige, positieve zinnen hebben een wetenschappelijke basis in hoe onze hersenen werken. Wanneer we regelmatig positieve zinnen herhalen, vormen we nieuwe neurale paden in onze hersenen. Dit proces, bekend als neuroplasticiteit, betekent dat onze hersenen in staat zijn om te veranderen en zich aan te passen door nieuwe verbindingen te maken.

Dr. Andrew Newberg en Mark Robert Waldman, auteurs van het boek “Words Can Change Your Brain,” leggen uit dat zelfs een enkel positief woord de functie van neurotransmitters in de hersenen kan stimuleren. Neurotransmitters zijn chemische stoffen die signalen overbrengen tussen zenuwcellen en ze spelen een cruciale rol in hoe we ons voelen en reageren op verschillende situaties. Wanneer deze functies gestimuleerd worden door positieve woorden, leidt dit tot positieve gevoelens en gedachten.

Het herhalen van positieve zinnen zoals “Ik ben sterk. Ik kan dit aan,” versterkt deze neurale paden en maakt het gemakkelijker voor je brein om deze positieve boodschappen te accepteren en te integreren. Na verloop van tijd begin je daadwerkelijk te geloven en te voelen dat deze uitspraken waar zijn. Dit proces helpt om negatieve gedachten te verdringen en een gevoel van zelfvertrouwen en rust te bevorderen. Affirmaties veranderen dus letterlijk de structuur en functie van je hersenen, waardoor je een krachtiger en positiever perspectief ontwikkelt.

bevallingsangst

Waarom zijn affirmaties belangrijk tijdens je zwangerschapsproces?

Affirmaties spelen een cruciale rol in het voorbereiden van je geest op de bevalling, net zoals je lichaam zich fysiek voorbereidt op deze belangrijke gebeurtenis. Tijdens de zwangerschap kunnen angst en onzekerheid je gedachten beheersen en je mentale welzijn negatief beïnvloeden. Affirmaties helpen om deze negatieve gedachten te vervangen door positieve, versterkende boodschappen.

Door regelmatig affirmaties te gebruiken, creëer je een positieve mindset die je helpt om kalm te blijven en je focus te behouden, zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de bevalling. Deze positieve mindset is essentieel omdat het je helpt om stress te verminderen en je veerkracht te vergroten. Stresshormonen zoals cortisol kunnen namelijk negatieve effecten hebben op zowel jou als je baby, terwijl een kalme en positieve mindset bijdraagt aan een gezonde zwangerschap.

Affirmaties helpen je om angst om te zetten in vertrouwen en kracht. Ze dienen als mentale ankers die je kunt gebruiken wanneer je je overweldigd voelt door zorgen of angsten. Bijvoorbeeld, als je bang bent voor de pijn van de bevalling, kun je een affirmatie zoals “Mijn lichaam is gemaakt voor dit proces” gebruiken om jezelf gerust te stellen en je focus te behouden.

Het regelmatig oefenen van affirmaties zorgt ervoor dat deze positieve boodschappen diep in je onderbewustzijn geworteld raken. Dit betekent dat je, zelfs in stressvolle momenten tijdens de bevalling, automatisch terug kunt vallen op deze positieve gedachten. Het helpt je om je te concentreren op je ademhaling, je lichaam en de prachtige ervaring van het brengen van nieuw leven in de wereld.

Affirmaties zijn een krachtig hulpmiddel om je geest te versterken en je voor te bereiden op de bevalling. Ze bieden een mentale voorbereiding die net zo belangrijk is als de fysieke voorbereiding, en ze helpen je om met vertrouwen, rust en kracht de bevalling tegemoet te treden. Door affirmaties te integreren in je dagelijkse routine, geef je jezelf de beste kans op een positieve en empowerende geboorte-ervaring.

bevallingsangst, mindfulness

Hoe maak je affirmaties?

Het creëren van affirmaties die echt bij je passen, begint met het identificeren van je grootste angsten en zorgen. Dit proces is persoonlijk en vereist dat je eerlijk bent tegenover jezelf over wat je het meest bezighoudt. Hier zijn enkele stappen en voorbeelden om je op weg te helpen:

 1. Identificeer je angsten en zorgen:
  • Neem de tijd om na te denken over wat je angstig maakt als je aan de bevalling denkt. Schrijf deze angsten op zonder ze te veroordelen of te minimaliseren.
 2. Formuleer positieve tegenhangers:
  • Voor elke angst formuleer je een positieve zin die direct inspeelt op die zorg. Het is belangrijk dat deze affirmaties in de tegenwoordige tijd zijn en positief geformuleerd worden, zodat ze krachtig en overtuigend klinken.
 3. Maak de affirmaties persoonlijk en geloofwaardig:
  • Zorg ervoor dat de affirmaties bij jouw persoonlijkheid en situatie passen. Gebruik woorden die voor jou resoneren en authentiek aanvoelen.

Voorbeelden van Affirmaties:

 • Angst: Ik ben bang voor de pijn.
  • Affirmatie: Mijn lichaam is gemaakt voor dit proces en elke golf brengt me dichter bij mijn baby.
 • Angst: Wat als er iets misgaat tijdens de bevalling?
  • Affirmatie: Ik vertrouw op mijn medische team en op mijn lichaam. Ik ben in goede handen.
 • Angst: Ik voel me niet sterk genoeg om de bevalling aan te kunnen.
  • Affirmatie: Ik ben krachtig en veerkrachtig. Mijn lichaam weet precies wat het moet doen.
 • Angst: Ik ben bang dat ik de controle verlies.
  • Affirmatie: Ik laat los en vertrouw op het natuurlijke proces van de bevalling. Ik ben kalm en in controle.
 • Angst: Ik maak me zorgen over de gezondheid van mijn baby.
  • Affirmatie: Mijn baby en ik zijn sterk en gezond. We worden goed verzorgd.
bevallingsangst

Hoe oefen je affirmaties en waarom is oefenen belangrijk?

Het integreren van affirmaties in je dagelijkse routine is essentieel om hun effectiviteit te maximaliseren. Hier zijn enkele praktische tips om affirmaties onderdeel te maken van je dagelijkse leven:

Dagelijkse herhaling: Schrijf je affirmaties op post-its en plak ze op plaatsen waar je ze vaak ziet, zoals op je spiegel, koelkast, of in je agenda. Herhaal ze elke ochtend en avond hardop.

Meditatiesessies: Integreer affirmaties in je meditatiesessies. Sluit je ogen, adem diep in en uit, en zeg je affirmaties met volle overtuiging.

Zwangerschapsyoga: Tijdens je zwangerschapsyoga kun je affirmaties gebruiken om je focus te behouden en je geest te kalmeren. Herhaal ze in je hoofd terwijl je door de oefeningen gaat.

Visualisatie: Sluit je ogen en visualiseer een kalme, positieve bevalling terwijl je je affirmaties herhaalt. Stel je voor hoe je lichaam en geest samenwerken om je baby op de wereld te zetten.

Journaling: Schrijf je affirmaties elke dag op in een dagboek. Dit helpt om ze te versterken en je gedachten en gevoelens te ordenen.

Het regelmatig oefenen van affirmaties zorgt ervoor dat deze positieve boodschappen diep in je onderbewustzijn geworteld raken. Dit betekent dat je, zelfs in stressvolle momenten tijdens de bevalling, automatisch terug kunt vallen op deze positieve gedachten.

Waarom is Oefenen Belangrijk?

Een studie gepubliceerd in het Journal of Clinical Psychology suggereert dat het herhalen van affirmaties kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van een positieve gezondheidsuitkomst. Dit is vooral nuttig tijdens de laatste loodjes van je zwangerschap, wanneer angst en onzekerheid vaak het grootst zijn. Door affirmaties regelmatig te oefenen, bouw je mentale veerkracht op en creëer je een solide basis van positieve gedachten die je kunnen ondersteunen tijdens de bevalling.

Affirmaties zijn meer dan alleen woorden; ze zijn krachtige hulpmiddelen die je kunnen helpen om je zwangerschap en bevalling met vertrouwen en kracht tegemoet te treden. Door ze te integreren in je dagelijkse routine, geef je jezelf de beste kans op een positieve en empowerende geboorte-ervaring.

Affirmaties tijdens de bevalling

Wanneer het moment daar is, laat je affirmaties dan je rots in de branding zijn. Elke keer dat een golf van twijfel of angst opkomt, keer je terug naar je gekozen zinnen. Laat ze je begeleiden, kalmeren en versterken. Bijvoorbeeld, als je denkt: “Dit is te moeilijk; ik kan het niet,” vervang die gedachte onmiddellijk door je affirmatie: “Ik ben krachtig, en elke contractie brengt me dichter bij het ontmoeten van mijn baby.”

De kracht van het woord, vooral in de vorm van affirmaties, is een eeuwenoud hulpmiddel dat vrouwen over de hele wereld hebben gebruikt om zich door uitdagingen heen te slaan. In de context van bevallingsangst bieden affirmaties een pad van empowerment, vertrouwen en innerlijke kracht. Zoals je je fysiek voorbereidt op de bevalling met ademhalingsoefeningen en geboorteplannen, bereid je je mentaal voor met affirmaties. Herinner jezelf eraan dat je een reservoir van kracht, veerkracht en moed in je hebt. Je bent gemaakt voor dit moment en je bent klaar om het hoofd te bieden met gratie, kracht en vertrouwen.

Laat je affirmaties je gids zijn op dit prachtige pad van het moederschap.

Lijnsegment

Ga direct aan de slag met jouw affirmaties

Met het e-book in 3 stappen jouw persoonlijke affirmaties Maak in 3 stappen affirmaties die jouw gaan helpen tijdens je zwangerschap, bevalling en postpartum/ 4de trimester. In dit E-book krijg je uitleg over wat affirmaties zijn, hoe zij jou kunnen ondersteunden. Je gaat je eigen affirmaties opstellen en krijgt een hele hoeveelheid aan voorbeelden.