Alles over

Zorgverzekering en Zwangerschap

Lijnsegment

Alles wat je moet weten !

Gefeliciteerd met je zwangerschap of met je plan om zwanger te worden! Dit is een spannende tijd, vol veranderingen en nieuwe ervaringen. Een belangrijk aspect om niet over het hoofd te zien, is je zorgverzekering. In deze uitgebreide blogpost gaan we dieper in op wat de basisverzekering dekt, de rol van aanvullende verzekeringen, en andere belangrijke overwegingen rondom zorgverzekering en zwangerschap.

Check ook zeker of jouw verzekering een zwangerschapscursus vergoedt.

Een zwangerschapscursus kan waardevol zijn voor je zijn doordat het je voorbereidt op de bevalling, je vierde trimester en het ouderschap. De online zwangerschapscursussen van speakcoaching bieden educatie over zwangerschap, bevalling, je vierde trimester en de terug keer naar het werk.

Je leert je lichaam kennen, je mindset en keuzes maken die bij jou passen. Ook oefen je met pijnmanagement- en ontspanningstechnieken. Daarnaast word je partner betrokken en leer jij je wensen uitspreken naar je partner en zorgverleners. Ook krijg je tools in handen voor het opstellen van een geboorteplan, een plan voor je vierde trimester en de terugkeer naar het werk.

De online zwangerschapscursussen zorgen voor het verminderen van angst en stress door het vergroten van kennis en bewustzijn. Je leert weloverwogen keuzes maken ook in onverwachte situatie waardoor je de transitie van zelfbewuste vrouw naar zelfbewuste moeder met meer vertrouwen tegemoet gaan.

zorgverzekering en zwangerschap

Wat de Basisverzekering dekt

De basisverzekering in Nederland biedt een uitgebreide dekking voor zwangere vrouwen. Laten we kijken naar wat er precies onder valt.

Afspraken en Controles bij de Verloskundige

Regelmatige controles bij de verloskundige zijn essentieel voor een gezonde zwangerschap. Deze afspraken worden volledig gedekt door de basisverzekering.

Echo’s en Bloedonderzoek

Echo’s die voorgeschreven zijn door de huisarts, verloskundige of gynaecoloog, en noodzakelijk bloedonderzoek vallen ook onder de basisdekking.

Medische Nazorg na Bevalling

Nazorg door een gynaecoloog, indien nodig na de bevalling, wordt door de basisverzekering gedekt.

Bevallen in het Ziekenhuis

Als het medisch noodzakelijk is om in het ziekenhuis te bevallen, worden de kosten hiervoor gedekt. Dit omvat ook de kosten van de verloskamer tot een bepaald bedrag.

Overige Dekkingen

De basisverzekering dekt daarnaast nog andere aspecten zoals:

 1. NIPT-test
 2. Vruchtwaterpunctie en vlokkentest (bij medische indicatie)
 3. Geneesmiddelen
 4. De gynaecologische hulp
 5. Poliklinische bevalling in een geboortecentrum
 6. Ziekenhuisopname tijdens zwangerschap in verband met complicaties
 7. Ziekenhuisopname bij bevalling in het ziekenhuis
 8. Kraamzorg (minus de eigen bijdrage)

Geen eigen risico voor bepaalde zwangerschapskosten

Goed nieuws: voor veel van deze zwangerschapskosten hoef je geen eigen risico te betalen. Dit geldt voor verloskundige zorg en kraamzorg. Houd er rekening mee dat voor sommige diensten zoals bloedonderzoek en gynaecologische hulp het eigen risico wel van toepassing kan zijn.

De rol van aanvullende verzekeringen

Een aanvullende zorgverzekering kan extra dekking bieden voor zaken zoals een kraampakket, de eigen bijdrage voor kraamzorg en bekkenfysiotherapie. Hoewel de kosten van een zwangerschapscursus doorgaans niet worden vergoed vanuit de basisverzekering, zijn er aanvullende verzekeringen die deze kosten wel dekken. Denk hierbij aan:

 • Zwangerschapscursussen: Voorbereiding op de bevalling en het moederschap.
 • Kraampakket: Essentiële benodigdheden voor de bevalling en de periode daarna.
 • Eigen bijdrage voor kraamzorg: Hoewel kraamzorg grotendeels gedekt wordt, is er vaak een eigen bijdrage vereist.
 • Bekkenfysiotherapie: Voor of na de bevalling om het bekken te versterken.
 • Babymassage: Voor ontspanning en bonding met je baby.
 • Hulp bij borstvoedingsproblemen: Essentieel als je problemen ondervindt bij het geven van borstvoeding.
 • IVF-behandelingen: Na de derde poging worden deze alleen vergoed met een aanvullende verzekering.
 • Bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak: Als je kiest voor een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie.
 • Kraamzorg in ziekenhuis zonder medische indicatie
 • Babymassage
 • Huur / aanschaf van TENS-apparaat

Het is belangrijk om goed na te denken over welke aanvullende dekkingen je mogelijk nodig hebt en deze af te wegen tegen de extra kosten van de aanvullende verzekering. 

Sommige zorgverzekeraars stellen specifieke voorwaarden. Dit kan betekenen dat je enkel preventiecursussen mag volgen, dat je naar bepaalde centra moet gaan, dat de cursus door een verloskundige verzorgd moet worden, of dat het een cursus van de thuiszorg dient te zijn. Raadpleeg dus altijd je zorgverzekeraar voordat je besluit een cursus te volgen.

Tussentijds wijzigen van je zorgverzekering

Je zorgverzekering aanpassen aan je zwangerschap is mogelijk. Elk jaar in november en december heb je de mogelijkheid om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit is het ideale moment om je verzekering te herzien en ervoor te zorgen dat deze aansluit bij je huidige levensfase en behoeften. Buiten deze periode is overstappen vaak niet mogelijk, tenzij je bepaalde levensveranderende gebeurtenissen meemaakt, zoals zwangerschap. Controleer bij je verzekeraar of tussentijdse wijzigingen mogelijk zijn.

Het belang van een kraampakket

Een kraampakket is essentieel voor elke aanstaande moeder. Dit pakket bevat medische artikelen die nodig zijn tijdens en na de bevalling, zoals een matrasbeschermer, kraamverband, en een navelklem. Veel verzekeraars bieden een gratis kraampakket aan als je een aanvullende verzekering voor zwangerschap hebt. Vergeet niet dit pakket tijdig aan te vragen.

Een zwangerschap is een bijzondere tijd die speciale medische en zorgbehoeften met zich meebrengt. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat je zorgverzekering aansluit bij deze behoeften. Of het nu gaat om reguliere controles bij de verloskundige, bevalling in het ziekenhuis of aanvullende dekkingen zoals zwangerschapscursussen en kraamzorg, het is belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over wat je verzekering dekt.

Door je zorgverzekering aan te passen aan je zwangerschap, kun je met een gerust hart uitkijken naar de komst van je nieuwe gezinslid, wetende dat je voorbereid bent op zowel de verwachte als onverwachte aspecten van zwangerschap en bevalling. Vergeet niet om gebruik te maken van de jaarlijkse overstapperiode of de tussentijdse wijzigingsmogelijkheden om de best mogelijke dekking te krijgen.

Zorg ervoor dat je dit prachtige hoofdstuk van je leven ingaat met de zekerheid dat je goed verzekerd bent. Een goede voorbereiding is immers het halve werk, en een zorgverzekering die aansluit bij je behoeften als aanstaande moeder is hierin onmisbaar.

Check je zorgverzekering of je verzekerd bent voor jouw wensen. Overstappen? Check dan bijvoorbeeld een site zoals independer om zorgverzekeringen te vergelijken.

Lijnsegment