juni 9, 2020

0 comments

15 STRATEGIEËN VOOR EEN HSP DIE JE HELPEN OM TE GAAN MET OVERPRIKKELING

Welke strategieën heb jij in de jaren ontwikkeld die jou als hoogsensitief persoon (HSP) helpen om te gaan met overprikkeling? Je stapt bijvoorbeeld een drukke ruimte in en voelt je overweldigd door alle prikkels die je krijgt. Je merkt dat je hartslag omhoog gaat, je sneller begint te ademen en je daardoor enigszins in paniek raakt. Hoe reageer je? Wat doe je? Wat zeg je tegen jezelf?

In dit artikel beschrijven we een aantal psychologische en fysieke strategieën die je als HSP kunt toepassen op het moment dat je merkt dat je overprikkeld raakt.

Om te starten kun je in dit voorbeeld bijvoorbeeld jezelf gerust stellen door tegen jezelf te zeggen dat het geen grote enge ruimte is met mensen die je in gevaar willen brengen. Het zijn allemaal mensen met eenzelfde doel als waarvoor jij in deze ruimte bent, waarvan velen je zullen helpen als je daarom vraagt. Er zijn verschillende strategieën om toe te passen die we kunnen onderscheiden in de volgende psychologische en fysieke strategieën.

PSYCHOLOGISCHE STRATEGIEËN

1. De situatie in een nieuw kader plaatsen

Ga voor jezelf na of je kunt opmerken wat bekent en vriendelijk voor je is en probeer je vervolgens te herinneren of je eerder in een soortgelijke situatie bent geweest. Denk dan aan een situatie waarin het je gelukt is hier goed mee om te gaan.

2. Het bewust zijn van je overprikkeling

Als jijzelf je bewust bent van je overprikkeling, lukt het je misschien om naar jezelf te kijken vanaf de zijlijn en over jezelf te praten met een denkbeeldig troostend figuur. Door de denkbeeldige figuur in te zetten die jou aangeeft dat de wereld er morgen weer heel anders uit ziet op het moment dat je meer tot rust bent gekomen, helpt je rustiger worden.

3. Het repeteren van een uitspraak of mantra

Een mantra helpt je, als je deze regelmatig oefent, om deze te associëren met een diepe innerlijke rust. Door het uitspreken van de mantra, hardop dan wel voor jezelf, associeert je lichaam dit met innerlijke rust.

4. De situatie lief hebben

Dit klinkt lastig, maar door de situatie lief te hebben en de wereld te bekijken met een open, liefdevolle geest, is het tegenovergestelde van een beperkte overprikkelende geest.

5. Jezelf lief hebben

Ook in de situatie waarin je op dat moment verkeert. Ondanks dat het niet altijd makkelijk is om jezelf lief te hebben. Echter helpt het je te ontspannen en geef je jezelf niet nog extra prikkels door jezelf te straffen voor het niet goed doen.

6. Het luisteren van muziek

Ook muziek kan je helpen rustig te worden als die je herinnert aan goede herinneringen.

Echter bestaan wij uit meer dan alleen psychologische gedachten, wij hebben namelijk ook een lichaam. Aangezien wij bij te weinig eten al een interne prikkel ontvangen die niet bevorderlijk is voor het omgaan met prikkels van buitenaf, is het ook van belang om naar de fysieke strategieën voor HSPs te kijken. Op deze manier kun je voor jezelf nagaan welke strategieën voor jou het meest passend zijn.

FYSIEKE HSP STRATEGIEËN

1. Ontvlucht de situatie

Misschien niet het eerste waar we aan denken, we hebben namelijk de neiging om geen actie te ondernemen en te blijven waar we zijn. Ga voor jezelf eens na of hier onderliggende oordelen ten grondslag liggen?

2. Het dichtdoen van je ogen

Kun je de ruimte bijvoorbeeld niet ontvluchten en blijf je toch in de ruimte (uit het voorbeeld) sluit dan eens je ogen. Door het sluiten van je ogen, helpt het je om wat van de stimulatie buiten te sluiten. Zo komen er minder zichtbare prikkels binnen.

3. Focus op je ademhaling

Haal adem en dan vooral langzaam vanuit je buik. Adem wat langer met een beetje inspanning uit. Ook is je bewust zijn van je ademhaling soms al voldoende.

4. Neem bij overprikkeling regelmatig pauze

Bij pauzes kun je denken aan het halen van wat te drinken, het naar de toilet gaan. Ook kun je de ruimte uit gaan of letterlijk naar buiten de frisse lucht opzoeken.

5. Neem hetgeen je overprikkeld mee voor een wandeling naar buiten

De natuur heeft namelijk een rustgevend karakter en wandelen is een fundamentele manier om tot rust te komen.

6. Ook het horen, zien en drinken van water

Wandel langs een beekje en drink ook voldoende water. Water heeft namelijk een rustgevende en zuiverende invloed op je lichaam.

7. Het corrigeren van je houding

Een gebalanceerde houding helpt je bij de toestroom van voldoende adem en bij het krijgen van een energiek gevoel. Als je merkt dat je je probeert te verschuilen of steeds meer naar voren gebogen staat richting de toekomst. Corrigeer dan je houding, ga rechtop staan, schouders er onder, kin in de lucht en een rechte rug. Gooi dan de last van je af en breng jezelf weer in evenwicht.

8. Het op scherp zetten van je benaderingssysteem

Door diverse manieren van bewegingen te oefenen, bijvoorbeeld vuisten ballen als je boos bent, achterover leunen om te ontspannen, helpen je om daarop in te zetten als de situatie er om vraagt. Ook voorkomen ze dat je bevriest in een overweldigende situatie.

9. Lach

Glimlach al is het maar naar je zelf, of beter juist naar jezelf. Je glimlach geeft positieve geluksseintjes naar je hersenen en geeft je een blij gevoel.

About the Author

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Apply for a free Ebook ! Sign Up now 

>