INSPIRATIE S’PEAK COACHING

Een van mijn passies is reizen. Tijdens de diverse reizen die ik heb gemaakt, ben ik steeds meer bergen gaan beklimmen. Dit voor zowel de fysieke als de mentale uitdaging die dit met zich mee brengt. Deze uitdagingen hebben mij niet alleen een ander perspectief gegeven op bergen, maar zeker ook op het leven.

Het beklimmen van een berg als metafoor voor het leven

Zo liep ik in Nieuw-Zeeland de Tongariro Alpine Crossing. Eén van ’s werelds mooiste hikes, tevens geregistreerd op de Unesco Wereld Erfgoed lijst. Van te voren had ik geen idee wat mij te wachten stond. Alleen dat de hike 20km lang was, het hoogste punt op 1800 meter lag en dat deze door alpine gebied liep. En oh ja, hij is populair. Aangeraden wordt vroeg te starten. Dus stond ik om 6.00 uur in de ochtend aan de start van de hike in het donker bij een graadje of 3. Geen idee hoe het pad of de omgeving eruit zag.

Na een aantal kilometer wandelen kwam de zon op en kreeg de omgeving meer vorm. De eerste berg kwam in zicht en net toen ik aan het speculeren was of ik deze wel of niet over moest. Stond er een bord met daarop: “Weet je zeker dat je fit genoeg bent om deze crossing te lopen?” Ik had werkelijk geen idee. Wat ik wel wist was dat dat de camper 20 kilometer verderop stond en teruggaan geen optie was.

Het was uiteindelijk een zware, maar prachtige ervaring. Deze hike maakte mij alert op wat je allemaal kunt tegen komen op een tocht. Eerlijk gezegd keek ik ook een beetje op tegen de volgende bergtop. Het gezegde luidt niet voor niets: Ergens als een berg tegenop zien.

De start van de volgende tocht, enkele dagen later, was aan de voet van de berg in een bos. Er waren alleen maar bomen om je heen en je zag letterlijk door de bomen het bos niet meer.

Het voordeel van een berg beklimmen die start met een bos, is dat je uiteindelijk bij een bosrand komt. Op de berg groeien boven de bosrand verder geen bomen meer, op misschien een enkeling na. Dit maakt dat er letterlijk ruimte komt en er vergezichten zichtbaar worden. Als je geluk hebt zie je misschien ook al het topje van de berg.

Echter kan er onderweg nog van alles op je pad komen, denk bijvoorbeeld aan de spreekwoordelijke beren op de weg: Je denkt de top door allerlei redenen niet te behalen. Ook kan het voor komen dat je gedurende de tocht even de weg kwijt bent. Je bent van het pad geraakt en dient je opnieuw te oriënteren om je pad te vervolgen.

Ook is het soms steil, loop je door de mist en wordt het alsmaar zwaarder en zwaarder. Zo zwaar dat je alleen nog maar stapje voor stapje vooruit kunt. Je denkt de top in zicht te hebben, maar eenmaal aangekomen blijkt dit niet het hoogste punt te zijn. De daadwerkelijke top ligt pas om de hoek of nog een heel stuk verderop. Het kan zelfs zo zijn dat je een paar honderd meter voor de top echt niet meer kunt. Eigenlijk wil je terug en je dient alle moed te verzamelen om toch door te gaan. Eenmaal op de top voel je euforie en blijdschap: Je hebt het gehaald!

Wat mij opvalt tijdens het beklimmen van de berg is dat je tijdens de tocht de neiging hebt om je vooral te richten op het behalen van de top. Je wilt alleen maar doorgaan, vooruit kijken en tempo maken. Het vieren van een eerste beklimming doe je nauwelijks, dat is namelijk niet het doel. En dit terwijl je er met alleen het bereiken van de top nog niet bent. Je moet namelijk ook nog naar beneden of verder, tenzij je wilt overnachten op de bergtop.

Vergeten wordt nog wel eens onderweg even te stoppen en te luisteren naar je lichaam. Wat vertelt het je, wat heeft het nodig? Rust, voedsel, vocht, zuurstof? Vergeten wordt om even te genieten van hoe ver je al bent gekomen en hoe het uitzicht is. Dit uitzicht in je op te nemen. Van belang is om ook eens te vertragen, te genieten en de successen te vieren. Zonder alleen maar bezig te zijn met het ‘einddoel’.

Tijdens de coaching loop ik een stukje met je mee (soms letterlijk tijdens de wandelcoaching). Wij onderzoeken samen hoe jouw berg er uit ziet, wij vieren de successen, komen tot stilstand en heroriënteren waar nodig. Wij houden steeds de top in gedachten, zonder voorbij te gaan aan onszelf.

LOGO S’PEAK COACHING

logo

Het logo van S’PEAK coaching geeft een berg weer in een niet volledig gesloten cirkel. Dit impliceert dat er nog ruimte is voor meerdere perspectieven.

De naam S’PEAK bestaat uit PEAK, ook wel de bergtop (het verlangen) die je wilt bereiken, maar gekoppeld een de S. Het is namelijk jouw bergtop en jouw verhaal dat we gaan onderzoeken, onder andere doordat jij jouw verhaal vertelt (Speak).

De kleur, die past bij mij als persoon. Ik neem mijzelf namelijk mee in ons coachtraject.

Vragen?

Stel ze gerust! daphne@speakcoaching.nl

error

Mij blijven volgen? Dat kan, kies jouw optie :)

Follow by Email
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp