Alles over

De invloed van eigen regie op je bevallingsproces

Lijnsegment

IKEA effect
en bevalling

Het IKEA-Effect: Jouw inzet, jouw waardering

Het IKEA-effect is een psychologisch fenomeen waarbij mensen een onevenredig hoge waardering hebben voor producten die ze zelf (gedeeltelijk) hebben gecreëerd. Het klassieke voorbeeld is een IKEA-meubel: na het zelf in elkaar zetten van het meubelstuk, voelen mensen vaak een sterke band met het object. Dit komt omdat ze hun eigen tijd en energie erin hebben gestoken, wat leidt tot een gevoel van voldoening en eigenaarschap.

Norton, M.I., Mochon, D., Ariely, D. (2012), The ‘IKEA effect’: when labor leads to love. Journal of Consumer Psychology, vol.22, no.3, p.453-460.

 

bevalling

De relatie met jouw bevalling

Nu vraag je je misschien af, wat heeft dit te maken met jouw bevalling? Welnu, de bevalling is een van de meest persoonlijke, intensieve en belonende ervaringen die je ooit zult hebben. Net als bij het monteren van een meubel speel jij een actieve, centrale rol in dit proces. Jij ‘bouwt’ hier, op een heel reële manier, aan het leven.

Jouw actieve rol en waardering tijdens je bevalling

Wanneer je een actieve rol inneemt tijdens je bevalling, waarbij je betrokken bent bij de keuzes die gemaakt worden en je je voorbereid en geïnformeerd voelt, leidt dit tot een diepere waardering van de ervaring, vergelijkbaar met het IKEA-effect. Je ervaart eerder een sterk gevoel van voldoening en eigenaarschap. ‘Ik heb dit gedaan’, kun je trots zeggen, wat bijdraagt aan een positieve start van het moederschap.

Voltooiing en eigenaarschap

Het IKEA-effect toont aan dat voltooiing cruciaal is voor de ervaring van waardering. Bij een bevalling is dit net zo. Het moment waarop je je baby voor het eerst in je armen houdt, na alle inspanningen van je lichaam en geest, is dat moment van ‘voltooiing’. Het is een intens gevoel van voldoening en liefde, een eigenaarschap dat alleen een moeder kan kennen.

Voorafgaande verwachtingen versus ervaring achteraf

Net zoals mensen vooraf de waarde van een IKEA-meubel dat ze nog in elkaar moeten zetten, kunnen onderschatten, kun je ook de waarde van een actieve en bewuste bevalling onderschatten totdat je het zelf ervaart. Na de bevalling kun je terugkijken en de ervaring veel meer waarderen dan je van tevoren had verwacht, vanwege je eigen actieve rol en de voltooiing van de taak.

Jouw bevalling, jouw keuzes:

Lieve aanstaande moeder,

Dit alles illustreert hoe jij, door actief deel te nemen aan en de regie te nemen over deze significante gebeurtenis in jouw leven, zoals de geboorte van je kind, een gevoel van voldoening en eigenaarschap kunt ervaren.

Je bevalling is jouw reis. Hoe je deze reis ook aangaat, weet dat jouw arbeid, jouw inspanning, en jouw liefde van onschatbare waarde zijn. Het is een fundament waarop de band met jouw nieuwe, prachtige baby wordt gebouwd.

Positief terugkijken op je bevallingsproces

Door jezelf te informeren en bewuste keuzes te maken over jouw bevalling, vergroot je de kans dat je positief terugkijkt op dit proces, ongeacht hoe het verloopt. Je hebt je voorbereid, je hebt je sterk en capabel gevoeld en je hebt je stem laten horen. Dit draagt bij aan een gevoel van voldoening en een positieve herinnering aan deze levensveranderende ervaring. Dit positieve perspectief kan op zijn beurt bijdragen aan een gelukkigere en gezondere start van het moederschap.

Reduceren van depressieve gevoelens

Actieve deelname en het gevoel van regie over je eigen bevallingservaring kunnen ook helpen bij het verminderen van de kans op postpartum depressieve gevoelens. Door jezelf als een sterke en capabele deelnemer in dit proces te zien, en niet als een passieve ontvanger van zorg, kun je een gevoel van controle en competentie ervaren. Dit kan een buffer zijn tegen gevoelens van hulpeloosheid en overweldiging, die soms volgen na de geboorte van een baby.

Koester dit proces, want jij maakt iets werkelijk buitengewoons mee. Weet dat elke keuze die je maakt, elke stap die je zet op deze reis, een uiting is van jouw liefde voor je baby. En dat, lieve aanstaande moeder, is het allerbelangrijkste.

Jij bent sterk, jij bent capabel, en jij verdient een bevallingservaring die bij jou past.

Lijnsegment