Alles over

Ademhaling

Lijnsegment

Als sleutel tot een
gezonde zwangerschap!

Zwanger zijn is een prachtige, maar soms uitdagende ervaring, vooral als je in verwachting bent van je tweede kindje. Naast de fysieke en emotionele veranderingen is er een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar essentieel is voor een gezonde zwangerschap en bevalling: ademhaling. Gebaseerd op het boek “Het Nieuwe Ademen” van James Nestor, willen we de voordelen van bewuste ademhaling belichten en uitleggen hoe ademhalingstechnieken je kunnen helpen tijdens je zwangerschap, bevalling en alledaagse leven.

ademhaling

Waarom is ademhaling belangrijk?

Ademen is een fundamenteel proces dat niet alleen zuurstof naar onze cellen brengt, maar ook een diepe invloed heeft op ons algehele welzijn. Elke ademhaling levert essentiële zuurstof aan ons bloed en verwijdert kooldioxide, een bijproduct van de stofwisseling. Dit lijkt misschien een automatisch proces waar we niet veel aandacht aan besteden, maar de manier waarop we ademen kan een enorme impact hebben op onze gezondheid.

In “Het Nieuwe Ademen” beschrijft James Nestor hoe correcte ademhaling kan helpen bij het verbeteren van onze fysieke en mentale gezondheid. Door bewust te ademen, kunnen we niet alleen stress verminderen, maar ook de efficiëntie van onze ademhaling verbeteren, wat kan leiden tot een verlenging van onze levensduur. Dit is vooral belangrijk voor zwangere vrouwen, omdat zij niet alleen voor hun eigen lichaam ademen, maar ook voor hun groeiende baby. Een goede ademhalingstechniek kan bijdragen aan een betere zuurstofvoorziening voor de foetus, wat essentieel is voor een gezonde groei en ontwikkeling.

De fundamentele rol van ademen

Zuurstoftoevoer en energieproductie: Elke cel in ons lichaam heeft zuurstof nodig om energie te produceren. Door ademen voorzien we onze cellen van deze vitale brandstof. Een efficiënte ademhaling zorgt ervoor dat deze zuurstof op de meest effectieve manier wordt aangevoerd, wat bijdraagt aan een betere energieproductie en een optimale werking van alle organen en systemen in ons lichaam.

Verwijdering van kooldioxide: Kooldioxide is een afvalproduct van het metabolisme dat uit ons lichaam moet worden verwijderd. Effectieve ademhaling zorgt ervoor dat kooldioxide snel en efficiënt uit ons lichaam wordt geëlimineerd, wat helpt bij het handhaven van de juiste zuurgraad (pH) in ons bloed.

ademhaling

Diepe invloed op gezondheid

In zijn boek “Het Nieuwe Ademen” beschrijft James Nestor hoe correcte ademhaling een positieve invloed kan hebben op zowel onze fysieke als mentale gezondheid. Door bewust te ademen, kunnen we verschillende gezondheidsvoordelen ervaren:

Verbeterde fysieke gezondheid

 • Cardiovasculaire gezondheid: Correcte ademhalingstechnieken kunnen de hartslag en bloeddruk reguleren, wat het risico op hart- en vaatziekten vermindert.
 • Immuunsysteem versterking: Adequate zuurstofvoorziening helpt het immuunsysteem om effectiever te functioneren, wat je weerstand tegen ziektes en infecties verhoogt.
 • Spijsvertering: Diepe ademhaling kan de werking van het spijsverteringsstelsel verbeteren door de bloedstroom naar de spijsverteringsorganen te verhogen en stress te verminderen die vaak leidt tot maagklachten.

Verbeterde mentale gezondheid

 • Stressvermindering: Bewuste ademhaling activeert het parasympathische zenuwstelsel, wat het lichaam helpt te ontspannen en stressniveaus te verlagen. Dit is essentieel voor het behoud van een goede mentale gezondheid.
 • Betere focus en concentratie: Door bewust te ademen, kan de zuurstoftoevoer naar de hersenen worden verbeterd, wat leidt tot betere cognitieve functies, focus en concentratie.
 • Emotionele Stabiliteit: Ademhalingstechnieken zoals meditatie en mindfulness kunnen helpen bij het beheersen van angst en depressie door het reguleren van de ademhaling en het bevorderen van een kalme en stabiele geest.

Specifiek belang voor zwangere vrouwen

Voor zwangere vrouwen is bewuste ademhaling van extra groot belang, omdat zij niet alleen voor hun eigen lichaam ademen, maar ook voor hun groeiende baby. Goede ademhalingstechnieken kunnen bijdragen aan een betere zuurstofvoorziening voor de foetus, wat essentieel is voor een gezonde groei en ontwikkeling.

Verbeterde zuurstofvoorziening

 • Voor de baby: Een efficiënte ademhaling zorgt ervoor dat de baby voldoende zuurstof krijgt, wat cruciaal is voor een optimale groei en ontwikkeling. Gebrek aan voldoende zuurstof kan leiden tot complicaties zoals groeivertraging en lage geboortegewichten.
 • Voor de moeder: Zwangere vrouwen hebben vaak te maken met kortademigheid vanwege de groeiende baarmoeder die tegen het diafragma drukt. Bewuste ademhalingstechnieken kunnen helpen om deze druk te verlichten en de ademhalingscapaciteit te maximaliseren.

Stressreductie en ontspanning

 • Stress en angst: Zwangerschap kan gepaard gaan met verhoogde niveaus van stress en angst. Bewuste ademhaling helpt bij het reguleren van het zenuwstelsel, wat leidt tot minder stresshormonen zoals cortisol. Dit is niet alleen goed voor de moeder, maar ook voor de baby, aangezien hoge cortisolniveaus kunnen leiden tot complicaties.
 • Betere slaap: Veel zwangere vrouwen ervaren slaapproblemen als gevolg van fysieke ongemakken en hormonale veranderingen. Ademhalingstechnieken kunnen helpen bij het ontspannen van het lichaam en de geest, wat bijdraagt aan een betere slaapkwaliteit.

Voorbereiding op de bevalling

 • Pijnbeheersing: Ademhalingstechnieken zijn cruciaal tijdens de bevalling. Ze helpen bij het beheersen van de pijn en maken het mogelijk om de weeën op een meer gecontroleerde manier op te vangen.
 • Vermindering van angst en paniek: Door te weten hoe je effectief kunt ademen, kun je de angst en paniek die tijdens de bevalling kunnen optreden verminderen. Dit leidt tot een rustigere en positievere bevallingservaring.

Ademhaling is veel meer dan een automatische functie; het is een krachtig hulpmiddel voor het verbeteren van onze gezondheid en ons welzijn. Door bewust te ademen kunnen we onze fysieke en mentale gezondheid verbeteren, onze levensduur verlengen en, voor zwangere vrouwen, een gezondere zwangerschap en betere geboorte-uitkomsten bevorderen. Neem de tijd om je ademhaling te oefenen en geniet van de vele voordelen die het kan bieden.

ademhaling

Ademhalingstechnieken voor bevalling en stressregulatie

Diepe buikademhaling Diepe buikademhaling is een techniek waarbij je diep inademt door je neus, je buik laat uitzetten alsof je een ballon opblaast, en dan langzaam uitademt door je mond. Deze techniek helpt bij het ontspannen van je lichaam en het verminderen van spanning.

 • Voorbeeld: Ga comfortabel zitten of liggen. Plaats een hand op je buik en de andere hand op je borst. Adem diep in door je neus en focus erop dat je buik omhoog komt terwijl je borst relatief stil blijft. Adem langzaam uit door je mond en voel je buik weer naar binnen trekken. Herhaal dit gedurende 5-10 minuten per dag om je lichaam te trainen in diepe, kalmerende ademhaling.

Box breathing Box breathing, ook wel vierkante ademhaling genoemd, is een techniek waarbij je je ademhaling in vier gelijke stappen verdeelt: inademen, adem vasthouden, uitademen, en weer adem vasthouden. Deze techniek helpt bij het kalmeren van je zenuwstelsel.

 • Voorbeeld: Adem in door je neus gedurende vier tellen. Houd je adem in voor vier tellen. Adem uit door je mond gedurende vier tellen. Wacht weer vier tellen voordat je opnieuw inademt. Herhaal dit proces voor ongeveer 5-10 minuten. Box breathing is vooral nuttig wanneer je je overweldigd of angstig voelt, omdat het een kalmerend effect heeft op je lichaam en geest.

Langzame uitademing Langzame uitademing is een techniek waarbij je langzaam en volledig uitademt, wat vooral nuttig is tijdens weeën om pijn en stress te verminderen.

 • Voorbeeld: Adem rustig in door je neus en tel tot vier. Adem vervolgens langzaam en volledig uit door je mond, waarbij je tot acht telt. Focus op het verlengen van je uitademing, omdat dit helpt om je lichaam te kalmeren en te ontspannen. Deze techniek kan bijzonder effectief zijn tijdens de bevalling, omdat het je helpt om gefocust te blijven en je pijnbeleving te verminderen.

Het belang van oefening

Het regelmatig oefenen van ademhalingstechnieken helpt niet alleen bij je huidige zwangerschap, maar ook bij toekomstige stressvolle situaties. Ademhalingsoefeningen zijn eenvoudig te integreren in je dagelijkse routine en helpen je om bewuster en gezonder te leven.

Dagelijkse oefening: Probeer dagelijks minstens 5-10 minuten bewust ademhalingsoefeningen te doen. Dit helpt je om de technieken onder de knie te krijgen voordat de bevalling begint. Begin je dag bijvoorbeeld met een korte ademhalingssessie om je voor te bereiden op de dag, of gebruik de technieken als een manier om ‘s avonds te ontspannen.

Integratie in activiteiten: Pas ademhalingstechnieken toe tijdens dagelijkse activiteiten zoals wandelen, werken of huishoudelijke taken. Bijvoorbeeld, tijdens het wandelen kun je bewust in- en uitademen in het ritme van je stappen, of je kunt een korte ademhalingsoefening doen voordat je aan een stressvolle taak begint.

Lichaamsbewustzijn: Ben je bewust van je ademhaling gedurende de dag en corrigeer jezelf als je merkt dat je oppervlakkig ademt. Veel mensen ademen onbewust te snel en oppervlakkig, vooral in stressvolle situaties. Door regelmatig in te checken bij je ademhaling en bewust te vertragen, kun je je algehele welzijn verbeteren en beter omgaan met de fysieke en emotionele uitdagingen van zwangerschap.

Voor zwangere vrouwen kan dit betekenen dat ze een paar minuten per dag besteden aan bewuste ademhaling, wat een wereld van verschil kan maken voor hun gezondheid en welzijn. Dus, neem de tijd om je ademhaling te oefenen en geniet van de voordelen voor jou en je baby. Door de technieken toe te passen, kun je niet alleen je stress en angst verminderen, maar ook je bevalling soepeler laten verlopen. Begin vandaag nog met het oefenen van deze ademhalingstechnieken en geef jezelf en je baby de beste kans op een gezonde en gelukkige zwangerschap.

Online zwangerschapscursus

Leer alle ademhalingstechnieken voor een ontspannen zwangerschap en bevalling in de cursus 'van zelfbewuste vrouw naar zelfbewuste moeder'.
Lijnsegment